• admin
  • 4.684 views
  • 19 Şubat 2013
  • 2
  •  2

Tarihi Eynebey Hamamı

Tarihi Eynebey HamamıTarihi Eynebey Hamamı’na Hoşgeldiniz.
7 / 24 Saat Kesintisiz Hizmet vermektedir.

 “Tarihi Eynebey Hamamı”nın , 2000
yılında başlayan restorasyon
çalışmaları, 2001 yılında tamamlanmış
ve   Torunoğlu Beton Boru İnş Ltd Şti.
tarafından işletmeye açılmıştır.
Hamamın restorasyonunda giriş
bölümünde bulunan orijinal
sütunlar temel olarak alınmış ve
işlevsel anlamda hamam , gerçeğine
uygun olarak restore edilmiştir.
Hamam “Tarihi Türk Hamamları”
gibi odun ve kömürle ısıtılmakta
ve sadece baylara hizmet vermektedir.
Sağlıklı ve Temiz Günler Dileğimizle…

TARİHİ EYNEBEY HAMAMI HAKKINDA; RESTORASYON ÖNCESİ

Gazi Lisesi ve Denizciler Caddesi arasında yeni açılan yolun kenarında tek hamamdır. Yaklaşık kuzey güney istikametinde uzanmaktadır. Duvarlarında iri molozdan, kubbe, kemer ve tonoz gibi kısımlarında tuğla kullanılmıştır. İçte bazı duvarlar tuğla kaplıdır. Soyunmalıkta devşirme sütun ve başlıkları görülmektedir. Hamam uzun zamandır metruk olduğundan bazı kısımları yıkılmıştır. Kuzey tarafta bulunan dikdörtgen planlı soyunmalığın ortasındaki korint başlıklı dört sütun ve kuzey duvarındaki iki konsol, muhtemelen kuzey güney yönünde uzatılan iki iri hatılı taşıyordu. Soyunmalığın bunlara enine atılan kirişlerle ahşap kuruluşlu Ankara camilerindeki gibi bir örtü sistemine sahip olabileceği tahmin edilebilir. Ancak ortaya bir fenerliğin açılması muhtemelidir. Soyunmalığın ortasında sekizgen bir havuz kalıntısı çıkmıştır. Soyunmalığın kapısı muhtemelen batıya açılıyordu. Batı ve güney cepheler yol açılırken ortaya çıkmıştır. Batı cephe oldukça bozulmuş olmasına rağmen taşların etrafının tuğla ile çevrildiği bazı yerlerde görülmektedir. Doğu ve kuzey cepheler kapalıdır.

Soyunmalığın doğu tarafındaki tamamen tuğla ile yapılmış kapı bölümünde sivri kemerli bir eyvan içinde üst üste iki sivri kemerli bir kapı ile ılıklığa geçilmektedir. Kare planlı kubbeli ılıklığın kubbesine baklavalı bir kasnakla geçilmektedir. Kapısı ılıklığa açılan batıdaki kubbeli iki mekan hela ve tıraşlık olmalıdır. Bunlarda da kubbe geçişi baklavalı kuşaktır. Ilıklığın güney batı köşesinden bir kapı ile dört eyvanlı sıcaklığın kuzey eyvanına geçilir. Sıcaklıkta, ortada ana kubbe, dört y6nde birer eyvan ile aralarında kubbeli dört halvet görülür. Orta kubbeye mukarnas, halvet kubbelerine üçgen kuşaklarla geçilmektedir. Daha geride külhan ve su deposu yer alır. Eyvanlar beşik tonozludur. Kubbeler tahrip olmuştur. Hamamın güneyinde yer alan külhanın üstündeki su deposu beşik tonozludur. Hamam I.Murad’ın subaşılarından Eyne Bey (İnebey: ölümü 1406M.) tarafından XIV. yy sonu XV. yy başlarında yaptırılmıştır. Yapımında Melike Hatun para yardımında bulunarak gelirini Ankara’daki hayratına vakfetmiştir. Eyne Bey Hamamının 933 H. / 1527 M. yılında harap olduğunu, 990 H. / 1582 M. tarihinde el Hac Sinan Efendi tarafından onarılarak hizmete açıldığı ve “Öğlen Hamamı”diye anıldığına dair belgeler bulunmaktadır. 1223 H. / 1808 M. yılında uzun zamandan beri muattal olduğundan kazanı satılmıştır. Hamam 1928’den önce Belediye tarafından bir ara gaz deposu olarak kul1anılmıştır. Hamam 1992 yılında temizlenerek onarım için projesi çizilmiştir. Büyük ölçüde onarımı tamamlanmıştır.

 

Tarihi
Eynebey Hamamı

Adnan Saygun Caddesi No: 11
Ulus Ankara

(+90) 312 309 68 65

 

U
l
u
s

 

 Tika

11
Tarihi Eynebey Hamamı

 

 

                               

Genclik Parkı


K
ı
z
ı
l
a
y

Otopark
 İtfaiye Meydanı

 

eynebey_iliklik[1] 

lıklık Bölümünün Tavanı

lıklık” Türk Hamamlarının karakteristik özelliklerindendir. Farklı ısıda temizlik hizmetleri için ideal bir yerdir. Fazla sıcakta kalamayan veya sağlık sorunları olan konuklar için düşük ısıda hamam hizmeti bu bölümde alınmaktadır.  Hamamımızın ılıklık bölümünde “özel kese ve masaj ” bölümü , “yüzme havuzu”na geçiş kapısı vardır.

ozelkesebolumu1_eynebey[1]

 

 

 

 

 

“Özel Kese Bölümü”
Hamam bölümüne göre daha düşük sıcaklıkta kese, masaj hatta yıkanma için kullanılmaktadır.
eynebey_havuz1[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yüzme Havuzumuz, suyun farklı hissedilme yollarından biri….

eynebey_hamamgirisi[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamam Girişi

eyn_gobektasi[1]

Hamam, odun ve kömürden elde edilen ısıyla alttan ısıtılmaktadır. Göbektaşı hamamın ana unsurudur. En sıcak yerdir. Burada kese, masaj  yaptırabilirsiniz.Terlemek için en uygun yerdir.Burada kuru ve buharlı sauna ve saunalara girmeden önce kullanmak zorunda olduğunuz duş bölümleri vardır. duskabinleri_eynebey[1] 

 

 

 

 

 

 

 

Duş Kabinleri; “Kuru Sauna” ya girişten önce kullanılmak üzere yapılmıştır.

Sauna keyfi için gerekli bir işlemdir.

buharlisauna_eynebey[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Buharlı Sauna Girişi,

eynebey_odalar2[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Odalar.

eynebey_kafeterya1[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kafeteryamız,
Hamamdan sonra sıcak ve soğuk  içecekleriyle hizmetinizde…

Hamamdan çıkınca , ince belli bardakta damak tadınıza uygun bir çaya ne denilebilir ki…

eynebey_1[1]

 

 

 

 

 

Otopark Görevlimiz,
Daima Araçlarınızın Yanındadır…

Yazar: admin #administrator


Tüm Yazılarına Git

YORUM YAP


BU YAZIYA 2 YORUM YAPILMIŞ

    burak 14 Nisan 2016 - 14:26

    Hafta sonu arkadaşlarımız ile gittik. Çok memnun kaldık ankarada herkese öneririm.

    Fatih ALAGÖZ 14 Nisan 2016 - 14:31

    Gerçekten Ankara da gidilecek nadir hamamlardan. Gayet temiz ve nezih. Odalarının sakin ve çok olması ayrı bir güzellik. Otoparkı mevcut, park sıkıntısı çekmezsiniz. Hamam kültürü olanlara mutlaka tavsiye ederim. Tarihi Eynebey Hamamı nı ziyaret etmeniz temennisiyle.